- Κίτρινος ποταμός
- (κινεζ. Χουάνγκ Xo). Ποταμός (4.845 χλμ.) της Κίνας, ο δεύτερος σε μήκος και σε λεκάνη απορροής (745.000 τ. χλμ.) μετά τον Γιανγκτσέ. Ο Κ.π. πηγάζει από το υψίπεδο του Θιβέτ, Ν της οροσειράς Κουνλούν, λίγο πιο ψηλά από τις λίμνες Τσαρίνγκ και Νγκορίνγκ, και εκβάλλει στον κόλπο Μπο Χάι (Κίτρινη θάλασσα) μέσω ενός μεγάλου δέλτα.
Ύστερα από ένα μικρό αρχικό τμήμα του ρου του, με έντονα ελικοειδή μορφή, παίρνει κύρια κατεύθυνση ΝΔ προς ΒΔ, διαρρέει την πόλη Λαντσόου, περνάει μέσα από την έρημο Όρντος, στα σύνορα της Μογγολίας, και ύστερα, με μια μεγάλη καμπή, στρέφει Ν και τέλος Α, διασχίζοντας τη μεγάλη πεδινή έκταση της βόρειας Κίνας, την οποία έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Πράγματι, ο ποταμός μεταφέρει τεράστιες ποσότητες φερτών υλών τις οποίες εναποθέτει κατά την εποχή των πλημμύρων του (μεταξύ των οποίων και τον κίτρινου χρώματος ασβεστούχο πηλό ή λες, όπου οφείλει την ονομασία του). Οι πλημμύρες είναι ακανόνιστες και εκδηλώνονται με εξαιρετική σφοδρότητα. Στην πλημμύρα του 1853, η εκβολή Ν της Σαντούνγκ μεταφέρθηκε Β της χερσονήσου, όπου είναι σήμερα, ενώ η μέση παροχή, περίπου 3.000 κ.μ. ανά δευτερόλεπτο, την εποχή των πλημμύρων μπορεί να φτάσει τα 30.000-40.000 κ.μ./δευτ. Από το 1956 έχουν πραγματοποιηθεί γιγαντιαία έργα για τη ρύθμιση του ρου του ποταμού και την εκμετάλλευση των υδάτων του για αρδευτικούς ή ενεργειακούς σκοπούς.
Μολονότι η κοιλάδα του Κ.π. κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια, οι μεγάλες πόλεις βρίσκονται κυρίως στις όχθες των παραποτάμων του ή κοντά τους. Ένας λόγος είναι ότι ο ποταμός είναι πλωτός μόνο κατά μικρά διαστήματα (συνδέεται, όμως, μέσω της Μεγάλης Διώρυγας με τον Γιανγκτσέ). Έτσι βλέπουμε τη Σιάν κοντά στον Ουέι Xo, την Ταϊγιουάν στο Φεν Xo, τη Λογιάνγκ στο Λο Σουέι. Κοντά στον Κ.π. βρίσκονται οι πόλεις Τσενγκτσόου και Τσινάν.
Φωτογραφία τμήματος του Κίτρινου ποταμού, καθώς περνάει μέσα από την έρημο Όρντος, στα σύνορα της Μογγολίας, από δορυφόρο της NAΣA, τον Οκτώβριο του 1994 (φωτ. NASA, earth.jsc.nasa.gov).
Τμήμα του Κίτρινου ποταμού, του δεύτερου σε μήκος και σε λεκάνη απορροής ποταμού της Κίνας (φωτ. Πρεσβεία Κίνας).
Dictionary of Greek. 2013.